Berg som vita elefanter

Här får du hjälp att analysera novellen ”Berg som vita elefanter” av Ernest Hemingway. Förutom analyshjälpen finns här en resumé av texten, samt idéer till interpretation och perspektivering.

Ernest Hemingway (1899-1961) var amerikansk journalist och författare. Tack vare sitt speciella sätt att skriva samt sitt sätt att behandla universella teman, blev han en av de mest berömda författarna i USA. Han är framförallt känd för att ha uppfunnit den minimalistiska litterära teknik som brukar kallas “isbergsteorin.” Den kännetecknas av att huvuddelen av handlingen i berättelsen är dold under ytan (På samma sätt som den största delen av ett isberg finns under vattenytan). Därför behöver man göra en interpretation.

Originalversionen ”Hills Like White Elephants” (1927) utgavs ursprungligen i den litterära tidskriften Transition. Senare kom den även att ingå i Hemingways novellsamling. Men without women.

OBS: Om du ska arbeta med den engelska originalversionen, rekommenderar vi att du använder vår engelskspråkiga study guide till texten.

Utdrag

Nedan kan du läsa ett kort utdrag ur vår analyshjälp till novellen:

Val och identitet

Genom personernas inställning till Jigs graviditet undersöker texten också tanken om val och friheten att välja.

För mannen finns det endast ett sätt att hantera flickans graviditet: abort. Trots att han vid ett tillfälle hävdar att han vill acceptera det, oavsett vad hon väljer, visar hans försök att övertala henne till aborten att han bara ger flickan en enda möjlighet.

För flickan består den andra möjligheten i att behålla barnet. Vid ett tillfälle föreslår hon, att de kan få barnet. Men hon får reda på att mannen inte vill ha barnet, och att hans kärlek inte är ovillkorlig.

Parets situation är dessutom en fråga om att välja eller förkasta en ny identitet – identiteten som föräldrar. Bagaget de har, med klistermärken från hotell, samt några delar av deras samtal, indikerar att de båda har antagit identiteten att vara resande. Men, medan flickan måste överväga att skaffa sig en ny identitet, är mannen med all tydlighet emot det och ...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Berg som vita elefanter

[0]
Inga användarrecensioner än.