Dagen svalnar

I denna analyshjälp får du hjälp att analysera dikten ”Dagen svalnar” av Edith Södergran. Dikten är utgiven i diktsamlingen Dikter 1916.

Vi går igenom diktens viktigaste element, som kan vara bra att ha med i analysen. Du får en resumé av dikten, och vi hjälper dig att tolka och perspektivera den. Du får även några arbetsfrågor, som kan vara till god hjälp för dig för att komma igång med dikten.

Utdrag

Här kan du läsa ett utdrag ur analyshjälpen:

Dikten beskriver början och slutet av ett kärleksförhållande

Dikten är uppbyggd som en kronologisk genomgång av ett kärleksförhållande från början och fram till slutet. Dikten börjar dock med en antydning, som genast låter oss ana, att det inte kommer att sluta lyckligt: 

Dagen svalnar mot kvällen …

Det blir kallare på kvällen, när dagen går på mot sitt slut. Det ger oss en indikation om, att kärleken och passionen också kommer att förvandlas till känslomässig kyla med tiden.  

Dikten beskriver, hur lidelsen och kärleken undergrävs av de traditionella könsrollsmönstren. Mannen ska vara dominerande, och kvinnan ska underkasta sig hans makt. Det slutar med besvikelse för dem båda. 

Kvinnans dröm om kärleken blir krossad. Mannen blir besviken över, att kvinnan visar sig vara en individ med egna tankar och känslor  - inte bara en blomma som han kan smycka sig med. Vi vet inte, om förhållandet rent faktiskt är över i slutet av dikten. Men kärleken och passionen är i alla fall borta sedan länge. 

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Dagen svalnar

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2022-11-26