Analys

På följande sidor får du hjälp att analysera ”Den första kärleken”. Novellen är skriven av Tage Danielsson och utgavs 1963 i Bok. 

Vi fokuserar på följande punkter i analyshjälpen:

Om du har behov av mer hjälp för att komma igång med analysen på egen hand, rekommenderar vi att du läser vår generella vägledning för novellanalys: 

Utdrag

Här kan du läsa ett utdrag från analyshjälpen:

Symboler

Näktergalen får ofta enligt traditionen stå som en symbol för den manliga sexualiteten. I novellen är manliga sexualitet i fokus, genom att det är mannen som längtar efter kvinnan och vill ligga med henne. Näktergalens drillande kan ses som en symbol för detta.

Jasminer sänder väldoft. Därför används dessa ofta inom aromaterapin. Den väldoft som jasminerna skänker, sägs ha en lugnande och rogivande inverkan på människor. I novellen sitter paret i jasmindoften. Detta bidrar till deras lugna och förtroliga samtal.

Paret i novellen sitter tillsammans på en bänk. När de sitter där, befinner de sig på samma fysiska nivå. Ingen av dem har en högre position än den andre. Dessutom innebär deras position på bänken att paret tittar åt samma håll. Förtroligheten underlättas av att de inte tittar varandra i ögonen utan att de istället har samma utsikt.

Detta underlättar deras samtal genom att de slipper genera sig på grund av det intima samtalsämnet. En parallell kan dras till politiska förhandlingar. Dessa brukar hållas vid ett bord. Där sitter parterna på samma nivå. Bordet brukar vara stort. Detta skapar ett avstånd som gör att parterna kan känna sig trygga i den annars så utsatta förhandlingspositionen. Ingen behöver besväras av att ha de andra ”för nära.”

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in