Det skvallrande hjärtat

Den här analyshjälpen hjälper dig att analysera och tolka novellen “Det skvallrande hjärtat”. Novellen skrevs av Edgar Allan Poe 1843.

Vi ger dig en sammanfattning av texten och går igenom de viktigaste delarna av analysen. Dessutom får du hjälp med tolkningen. Om du behöver hjälp med att komma igång med din analys kan du läsa vår arbetsfrågor.

Om du arbetar med texten på engelska rekommenderar vi att du använder vår study guide på engelska till “The Tell-Tale Heart”.

Utdrag

Här kan du läsa ett utdrag ur vår analyshjälp:

Kompositionen kan analyseras med hjälp av berättarmodellen

Berättarmodellen er en berättarteknik som är typisk för kriminalhistorier och spänningsgenren är en gradvis upptrappning av berättelsens spänningskurva.

Berättelsen börjar med ett anslag. Den kastar oss in i berättelsen mitt i huvudpersonens berättelse. Anslaget väcker läsarens intresse och nyfikenhet.

Sedan kommer en presentation där vi får veta vad huvudpersonen har för motiv för att döda den gamle mannen:

Det är omöjligt att säga hur den första idén tog sig in i min hjärna, men när den väl hade fötts jagade den mig dag och natt.

Att huvudpersonen kan bli upptagen av tanken på mord bidrar till att framställa honom som obalanserad. Vi får också veta att motivet skulle vara att han känner obehag inför den gamle mannens ena öga, som påminner honom om en grips öga.

Därefter följer en fördjupning där huvudpersonen förbereder mordet på den gamle mannen genom att spionera på honom varje natt. Sju nätter i sträck.

Handlingen befinner sig nu på point of no return, en vändpunkt i berättelsen där det inte finns någon återvändo för berättelsens karaktärer. Det är själva mordet på den gamle mannen, som sedan styckas och placeras under golvbrädorna.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Det skvallrande hjärtat

[2]
Användarnas bedömningar
  • 2023-03-07
  • 2023-01-05
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3