Ove

Yttre karaktäristik

Ove är huvudpersonen i Fredrik Backmans roman En man som heter Ove. Romanen är uppkallad efter huvudpersonen. Läsaren möter honom första gången när han besöker en elektronikbutik och ska köpa en dator. Ove är en traditionell man och han har inte hängt med i den tekniska utvecklingen. 

Därför är han avigt inställd redan från början när han stiger in i elektronikbutiken. Han vill rätt och slätt köpa en ”data”(sid.8). Därmed menar han en dator. Ove vet att det finns flera olika typer av datorer med olika finesser, men det är ett område han inte har fördjupat sig i och som inte intresserar honom nämnvärt.

Ove har med sig som mantra att det bara är ordentligt folk som kör Saab. Därför kör han själv alltid det bilmärket och han misstror samtidigt alla som inte gör det. Hans far körde Saab och denne var även mycket duktig på att reparera bilar. Därför är Saab en tillförlitlig konstant i Oves värld. Eftersom grannen och vännen Rune inte kör Saab, kan man enligt Ove inte lita helt och fullt på honom. De delar inte riktigt samma världsbild. Detta är något som bidrar till konflikten mellan Ove och Rune.

Inre karaktäristik

Ove är en man som är kritisk och fördomsfull, såväl mot människor i sin omgivning som mot allt som är nytt och främmande för honom. Han är framför allt skeptisk till tekniska nymodigheter och han saknar all nyfikenhet till att befatta sig med dem. Han är dock en tekniskt kunnig man som kan reparera och bygga om hemma samt reparera bilar och hantera annan teknik. Men hans kritik gäller även de tekniska innovationer som hör ihop ...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in