Dödsstraff

Introduktion

I några av världens länder ger rättssystemet utrymme för, att särskilt grova brott kan straffas med döden. Det är en typ av straff som tidigare i historien var vanlig på många platser, men som idag endast praktiseras av mindre än hälften av världens länder, Dödsstraff är dock fortfarande en realitet i flera av världens största och mest befolkningsrika nationer som Kina, USA och Indien. Dessutom praktiseras dödsstraff fortfarande i en del nationer i Afrika och Mellanöstern.

Metoderna för dödsstraff varierar från land till land. I USA sker det oftast genom injicering av dödande kemikalier (eller i mer sällsynta fall gaskammare eller elektrisk stol), men andra länder använder fortfarande mer ”traditionella” metoder som hängning och skjutning.

Såväl i länder med som utan dödsstraff har det ofta förekommit debatt omkring etiken bakom denna speciella form av straff. Detta gäller nog särskilt för användandet av dödsstraff just i USA, eftersom amerikanerna vill likna EU-länderna på många andra punkter. I EU-länderna är dödsstraff helt förbjudet – ett land kan helt enkelt inte bli medlem i EU, om det använder dödsstraff.

En annan anledning till, att just den amerikanska debatten hamnar i fokus, är naturligtvis också, att många av de övriga länderna, som praktiserar dödsstraff, samtidigt är länder, där den offentliga debatten ofta är strängt censurerad, till exempel i Kina och Saudi-Arabien.

Debatten om dödsstraff involverar framför allt många etiska argument, eftersom det att döda en människa normalt betraktas som etiskt fel, så därför kan...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in