Ett öga rött

Här får du hjälp att analysera romanen Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri (2003). Förutom analyshjälpen finns här en sammanfattning av texten, samt idéer till interpretation och perspektivering.

Utdrag

Nedan kan du läsa ett utdrag ur vår analyshjälp till romanen:

Parabolantennen

När Halims pappa fyller år får han en parabolantenn av sin son. Pappan blir glad över presenten men ställer sedan in den i garderoben. Halim hoppas att pappan ska ta fram den och montera upp den. En antenn är en mottagare av sändningsvågor utifrån. 

Det är kanske Halims hemliga förhoppning att pappan ska förbli mottaglig för de vågor som kommer från deras hemland. Han har märkt att pappan har tappat sina muslimska ideal och sin Palestina-lojalitet. Pappan tittar gärna på svenska tv-program som till exempel Jeopardy. Halim är inte längre säker på om hans pappa ens saknar tv-programmen från hemlandet. När pappan öppnar presenten, verkar allt ändå utvecklas så som Halim hade hoppats:

Pappa slet snöret, rev tejpen och öppnade kartongen […] ser du? med den här får vi in allt! Marocko, Algeriet, Libanon…[…] Libyen, Qatar, Saudiarabien… Stolt jag pekade, men pappa verkade inte lyssna. (sid. 75).

Citatet ovan visar att pappan blir glad över presenten. Detta gläder Halim som genast börjar berätta om alla kanaler de nu kan se. Pappan tappar dock snabbt intresset för parabolantennen. Under lång tid får den stå oanvänd i garderoben. Pappan är ännu inte beredd att låta libysk tv påverka hans integrering i det svenska samhället. Detta kommer långt senare, när pappan är redo att förena sina identiteter till en enda.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Ett öga rött

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2022-02-19
    Skriven av Elev på Årskurs 9