Existentialismen

Här kan du läsa Studienets kompendium om existentialismen. Vi ger dig en kort genomgång av grundtankarna bakom existentialistisk filosofi, och vi hjälper dig med att förstå de största existentialistiska tänkarna. Du kan också läsa om centrala begrepp inom existentialismen.

Kompendiet kan t.ex. vara relevant i ämnen som Filosofi, Svenska, Religion och Kultur- och idéhistoria.

Utdrag

Nedan kan du läsa ett utdrag från sidan om Jean-Paul Sartre:

Dömd till frihet

Då människan inte har någon förutbestämd natur eller essens, är hen fullständigt fri att definiera sig själv och bestämma sig för vilken sorts människa hen vill vara. Människan är inte begränsad av sina omständigheter, utan kan enligt Sartre alltid göra ett aktivt val om hur hen vill förhålla sig till sin omvärld.

Det kan låta positivt att vara fri att själv definiera sitt liv, men det kan också vara skrämmande. Man måste nämligen alltid ta fullt ansvar för sina beslut. Man kan inte ursäkta sig med att skylla på sina omständigheter eller gömma sig bakom exempelvis religiösa värderingar, för i slutändan står man alltid kvar som en enskild människa, med ett aktivt val.

Därför använder Sartre också formuleringen om att vara ”dömd till frihet”. Det kunde nämligen i många situationer vara väldigt skönt ifall det fanns på förhand givna värderingar som vi kunde leva efter, men det finns det inte. Det enda som finns är vi själva och vårt fria val, och vi måste alltid ta fullt ansvar för vad vi väljer.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Existentialismen

[0]
Inga användarrecensioner än.