Analys
Här får du hjälp med att analysera novellen ”Far och jag” av Pär Lagerkvist.
I analysen kommer vi att fokusera på novellens komposition, karaktär och berättere samt språk och symbolik.
Kompositionen följer tiden och personernas utflykt. Novellen börjar under en solbelyst dag och slutar under mörk natt. Den följer utflykten hemifrån, som går ut i naturen och slutar under hemvägen på natten.
Vi kommer att närmare studera hur huvudpersonen förändras, denne är även novellens berättare. I början upplever berättaren världen omkring sig som skön, idyllisk och utan faror. I slutet är personen rädd för mörkret och upplever stark ångest.
I avsnittet kommer vi även in på novellens dubbla berättarposition. Vi undersöker även betydelsen av att novellen berättas med utsikt bakåt, där en vuxen berättare ser tillbaka på sina barndomsupplevelser.
Vi undersöker även förändringen i relationen mellan fadern och berättaren. Först uppfattar berättaren fadern som en klok och omsorgsfull beskyddare, men efterhand upplever han att fadern inte visar samma omsorg eller kunskap längre. Slutligen känner sig berättaren övergiven av fadern.
I avsnittet om språk och symbolik ser vi närmare på den symboliska användningen av naturen och på vilket sätt detta kan höra samman med syndafallsmotivet. Vi kommer in på naturens symboliska betydelser, passerandet av en bro, personifikationer samt slutets mörka, skrämmande tåg.
Utdrag
Nedan kan du läsa ett kort utdrag ur vår analyshjälp till novellen