Hjälp med Filosofi
Vad är egentligen meningen med livet? Detta – och mycket annat – är centralt inom kurser i Filosofi, som är nära förknippat med frågor kring existens, kunskap, handlande, språkets betydelse och värden. Med utgångspunkt i filosofiska traditioner och personlig reflektion bjuds du som elev in till att vidga dina vyer och ta del av olika verklighetsuppfattningar som florerat genom historien. Detta innebär bland annat att du introduceras till filosofiska och existentiella frågor, vetenskapsteori och värdefilosofi.
För att inspireras till att komma igång med din personliga reflektion så har vi på studienet.se samlat en mängd uppsatser inom Filosofi. Dessa behandlar en rad olika ämnen och frågeställningar, exempelvis i form av diskuterande och utredande texter, fördjupningsuppgifter och instuderingsfrågor.
Se vår kompendium om Etik.
-
Etik Filosofi 1, Filosofi 2
I detta kompendium kan du läsa om etik. Kompendiet omfattar framförallt delar av pensum från filosofi och religion, men det kan även vara relevant i många andra ämnen, eller ingå i större skriftliga u (…)
-
Källor och citat | Guide Engelska 5, Engelska 6, Engelska 7 …
Att du kan redovisa dina källor på ett korrekt sätt är viktigt när du skriver olika typer av vetenskapliga texter. Detta är avgörande för ditt betyg. I denna vägledning kan du läsa allt om hur du ange (…)
-
Existentialism - livets mening | Utredande text Filosofi A
En utredande text om existentialismen där eleven bland annat skriver om Søren Kirkegaard och Jean-Paul Sartre. Notera att källor saknas. (…)
-
Existensfilosofi: Vad är meningen med livet? | Diskuterande text Filosofi 1
En diskuterande text om existensfilosofi och meningen med livet, som redogör för teismen och existentialismen. Eleven berättar om vad som kännetecknar det teistiska synsättet på livets mening samt vad (…)
-
Existentialism: Nietzsche jämfört med Sartre | Fördjupningsarbete Filosofi 1
Ett kort men innehållsrikt fördjupningsarbete om existentialismen, som jämför den tyska filosofen Fredrik Nietzsches syn på frihet med den franske filosofen Jean-Paul Sartres syn på detsamma. Arbetet (…)
-
John Lockes kunskapsfilosofi | Jämförelse Filosofi 1
I denna jämförelse och sammanfattning beskriver eleven John Lockes kunskapsfilosofi (empirismen) och sätter den i kontrast mot René Descartes rationalism. (…)
-
Epistemologi | Essä Filosofi 1
En essä i filosofi, där eleven beskriver begrepp som relaterar till epistemologi ("läran om kunskap"): kunskap, sanning, tro, välgrundad anledning (goda skäl), skepticism, rationalism, empirism, reali (…)
-
Hannah Arendt | Aristoteles | Jämförelse | Filosofi A Filosofi A
En jämförande analys i Filosofi A, där eleven undersöker kunskapssynen hos de två filosoferna Hannah Arendt och Aristoteles. Eleven tar bland annat i beräkning tiden de levde i, deras respektive syn p (…)
-
Särartsfeminism och likhetsfeminism | Frågor och svar Filosofi 2
Korta frågor och svar om de två feministiska riktningarna särartsfeminism och likhetsfeminism. Eleven resonerar kring de båda riktningarnas skillnader och likheter samt vilken riktning eleven själv ty (…)
-
Uppsats: Abort - Filosofi Filosofi 1, Svenska 3
En diskuterande uppsats där eleven undersöker åsikter både för och emot abort, samt ger exempel på lagstiftning i båda fall. (…)