Flyga drake

Här får du hjälp att analysera romanen Flyga drake av Khaled Hosseini. Boken är utgiven år 2005. Den första svenska utgåvan kom år 2006. Den bok som ligger till grund för analysen är utgiven år 2007 av Bonnier Pocket i svensk översättning av Johan Nilsson. 

Förutom analyshjälpen finns här en sammanfattning av texten, samt idéer till interpretation och perspektivering.

Utdrag

Nedan kan du läsa ett kort utdrag ur vår analyshjälp till romanen:

Romanens titel

Den svenska romantiteln Flyga drake bygger på ett verbs grundform ”att flyga”. Titeln speglar romanens handling att flyga drake. Titeln speglar romanens handling på fler än ett sätt. 

Dels är Amir, bokens huvudperson en duktig drakflygare. Detta bevisar han vid de årliga dragflygningstävlingarna i Kabul. Utan sin vän Hassan, som alltid hämtar draken åt honom, skulle Amirs drakflygande inte vara någon succé. Flygningen bygger på ett nära samarbete mellan vännerna.

Dels symboliserar draken kontakten mellan Amir och hans pappa Baba. Amir vill få ett erkännande av sin pappa. På så sätt hoppas han att draken kan flyga fram till pappans hjärta. Draken symboliserar en kod/ett språk som han och hans pappa och har gemensamt.

Romanens engelska romantitel lyder: The kite runner. Denna titel fokuserar på personen som flyger med draken, i detta fall Amir. Denna titel indikerar inget om aktiviteten flyga drake och vad denna aktivitet i sådant fall innebär och för med sig. Den fokuserar istället på personen som navigerar draken.

Drakflygningen är en symbol för det mänskliga livet. Det gäller att hålla sig uppe och klara av tillvaron. Man kan kan inte klara sig utan sina medmänniskors hjälp och stöd. Precis som drakflygning kräver gott samarbete, så gör livet det också. Alla människor behöver kärlek och stöd när ”draken” av en eller annan anledning faller ned.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Flyga drake

[0]
Inga användarrecensioner än.