Analys

På följande sidor får du hjälp att analysera “Försök till kärnfysik”. Novellen är skriven av Jonas Hassen Khemiri och utom år 2014 i Myriosnoveller. 

Analyshjälpen fokuserar på följande punkter:

Om du behöver mer hjälp för att komma igång med analysen på egen hand, rekommenderar vi att du läser vår generella vägledning för novellanalys: 

Utdrag

Här kan du läsa ett utdrag ur analyshjälpen:

Humor

Novellen innehåller en hel del humor. Denna skapar författaren med en rad stilistiska grepp. Det främsta av dem är de rent sakliga beskrivningarna av kärlekens företeelser:

Efter ett tag som vuxen kommer du träffa någon. Du kommer uppvisa alla symptom på att vara kär. Du kommer placera din tunga i personens mun och röra runt den i cirkelrörelser. Du kommer börja prata bebisspråk och uppfinna töntiga smeknamn. Du kommer gå på parmiddagar och prata om saker som resväg, väder, jobb och konjunktur. (sid. 3)

Citatet speglar på ett humoristiskt sätt hur förälskade människor rent objektivt beter sig. Humorn i citatet uppkommer genom att en förälskad person visserligen beter sig på det sätt som beskrivs, men vid förälskelse brukar även euforiska tankar och känslor finnas med. Effekten blir en skrattspegel för läsaren.

Det finns även en humoreffekt i att berättaren låter allt det som händer honom får överdrivet stor påverkan på hans liv. Ett exempel på detta är att han låter det samtal han hörde. som två pensionärsdamer förde, får honom att vilja springa därifrån...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in