Hjälp med Geografi
Undervisning i Geografi på gymnasiet fokuserar på samspelet mellan människa, natur, miljö och samhälle. Det innefattar bland annat en förståelse för geografiska processer och begrepp, samt hur vi på bästa sätt kan hushålla med begränsade resurser och arbetet för en mer hållbar utveckling. Målsättningen är att du som elev får en förståelse för hur föränderliga livsmiljöer och livsvillkor hänger samman, och vilka hot och konsekvenser planeten och mänskligheten tros stå inför.
Du kan exempelvis komma till att skriva om ett lands demografi, klimatregioner, kretslopp, resurskonflikter eller naturkatastrofer – bland annat i form av rapporter, analyser, jämförelser och fördjupningsarbeten. Det förväntas ibland också att du visualiserar olika typer av data som kartor, modeller, diagram och tabeller. Därför har vi samlat dessa typer av uppsatser från tidigare elever som också läst Geografi på gymnasiet, så du kan inspireras av vad gäller innehåll, struktur eller upplägg.
-
Exogena och endogena krafter | Rapport Geografi 1
En rapport som handlar om de exogena (yttre) och endogena (inre) krafter som påverkar jorden. Rapporten utgår från frågeställningar om bland annat vittringsprocesser, erosion, meandring och skillnader (…)
-
Samhälle och hållbar utveckling | Människans bosättningar | Instuderingsfrågor Geografi 1
Instuderingsfrågor i Geografi 1 med fokus på samhälle och hållbar utveckling. Frågorna lyfter bl.a. fram och diskuterar förutsättningar för människans bosättningar, övergången från jordbrukssamhälle t (…)
-
Landskap, stadsplanering och riskanalys av Landskrona | Inlämningsuppgift Geografi B
En inlämningsuppgift i tre delar, där eleven redogör för sin hemstad (Landskrona) med fokus på följande områden/begrepp inom Geografi: - Landskapsanalys och turism - Stadsplanering och Agenda 21 - Ri (…)
-
Endogena och exogena processer | Instuderingsfrågor Geografi 1
Instuderingsfrågor om endogena och exogena processer. Eleven har svarat på följande frågor:Endogena processer1. Förklara följande begrepp: - Spridningszon - Subduktion - Konvergens (…)
-
Bosättningar, jordbrukssamhälle och industrisamhälle | Sammanfattning Geografi 1
En kort sammanfattning utifrån givna frågor, som behandlar ämnena: förutsättningar för bosättningar och utvecklingen av ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle. Notera att källor saknas. (…)
-
Fördjupningsarbete: Exogena och endogena processer, grundämnen, bergarter och kretslopp Geografi 2
Ett fördjupningsarbete i geografi som bland annat går igenom endogena och exogena processer, vindar, kretslopp, grundämnen och bergarter. Här förs djupgående diskussioner kring de processer som styr j (…)
-
Hållbar utveckling | Fördjupningsarbete Geografi A
Ett fördjupningsarbete om hållbar utveckling där eleven bland annat skriver om växthuseffekten, klimatet och överbefolkning. (…)
-
Orsaker bakom emigration från Sverige till USA | Fördjupningsarbete Geografi 1
Ett fördjupningsarbete där eleven undersöker orsakerna bakom emigrationen från Sverige till Nordamerika under 1800-talet. Fokus ligger både på "push"-faktorer och "pull"-faktorer, och hur dessa hade e (…)
-
Hållbar utveckling och livsmiljö | Fördjupningsarbete Geografi 1
Ett fördjupningsarbete utifrån givna frågor, som handlar om hållbar utveckling och livsmiljö. Ett antal olika perspektiv på detta lyfts fram och diskuteras. Dessutom förklaras centrum-periferiperspekt (…)
-
Livsmiljö | Globalisering | Hållbar utveckling | Instuderingsfrågor Geografi 1
Instuderingsfrågor i Geografi 1 som diskuterar en rad olika frågeställningar om livsmiljö, globalisering, hållbar utveckling samt energikällor. (…)