Hjälp med Geografi
Undervisning i Geografi på gymnasiet fokuserar på samspelet mellan människa, natur, miljö och samhälle. Det innefattar bland annat en förståelse för geografiska processer och begrepp, samt hur vi på bästa sätt kan hushålla med begränsade resurser och arbetet för en mer hållbar utveckling. Målsättningen är att du som elev får en förståelse för hur föränderliga livsmiljöer och livsvillkor hänger samman, och vilka hot och konsekvenser planeten och mänskligheten tros stå inför.
Du kan exempelvis komma till att skriva om ett lands demografi, klimatregioner, kretslopp, resurskonflikter eller naturkatastrofer – bland annat i form av rapporter, analyser, jämförelser och fördjupningsarbeten. Det förväntas ibland också att du visualiserar olika typer av data som kartor, modeller, diagram och tabeller. Därför har vi samlat dessa typer av uppsatser från tidigare elever som också läst Geografi på gymnasiet, så du kan inspireras av vad gäller innehåll, struktur eller upplägg.
-
Hållbar utveckling | Fördjupningsarbete Geografi A
Ett fördjupningsarbete om hållbar utveckling där eleven bland annat skriver om växthuseffekten, klimatet och överbefolkning. (…)
-
Fördjupningsuppgift: Befolkning, klimat och tillgångar - Geografi A Geografi A
En fördjupningsuppgift i geografi A, där eleven bland annat jämför befolkningsmängd och utveckling i Sverige och Kenya. Vidare så redogör eleven även för problemet med vattenbrist i världen, klimatför (…)
-
Kretslopp, centrum- och periferiområden, hållbar utveckling, regioner | Sammanfattning Geografi 1
En sammanfattning av olika begrepp inom geografi. Begreppen som förklaras är; kretslopp, centrum- och periferiområden, hållbar utveckling samt regioner. Eleven berättar vad begreppen innebär och reson (…)
-
Endogena och exogena processer | Inlämningsuppgift Geografi A
En inlämningsuppgift i Geografi, där eleven - med varierande längd - beskriver ett antal begrepp som är relaterade till endogena och exogena processer/krafter. Se alla begrepp som beskrivs under "Inne (…)
-
Bosättningar, jordbrukssamhälle och industrisamhälle | Sammanfattning Geografi 1
En kort sammanfattning utifrån givna frågor, som behandlar ämnena: förutsättningar för bosättningar och utvecklingen av ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle. Notera att källor saknas. (…)
-
Samhälle och hållbar utveckling | Människans bosättningar | Instuderingsfrågor Geografi 1
Instuderingsfrågor i Geografi 1 med fokus på samhälle och hållbar utveckling. Frågorna lyfter bl.a. fram och diskuterar förutsättningar för människans bosättningar, övergången från jordbrukssamhälle t (…)
-
Endogena och exogena processer | Instuderingsfrågor Geografi 1
Instuderingsfrågor om endogena och exogena processer. Eleven har svarat på följande frågor:Endogena processer1. Förklara följande begrepp: - Spridningszon - Subduktion - Konvergens (…)
-
Klimatförandringen Geografi A
Klimatförändringar, orsaker och konsekvenser. Innehållsförteckning: 1.Inledning 3 2.Teoriavsnitt samt material/metod 4 3.1 Vilka åtgärder kan vi vidta för att genomföra en förändring? 5-7 3.2 Vad ha (…)
-
Vattenkraft | Fördjupningsarbete Geografi
Ett fördjupningsarbete om vattenkraft där eleven bland annat beskriver hur det används och vilken effekt det har på miljön. (…)
-
Klimatförändringar: Sveriges framtid, Maldiverna och klimatlösningar | Fördjupningsuppgift Geografi 1
En fördjuningsuppgift om klimatförändringar och klimatlösningar. Eleven redogör inledningsvis för hur miljökonsekvenserna märks idag i Maldiverna, och diskuterar sedan Sveriges framtid, med fokus på s (…)