Hur skriver man en bokanalys?

Undrar du också hur man skriver en bokanalys? I denna guide hjälper vi dig steg för steg att analysera en bok genom att berätta allt om viktiga delar så som genre, uppbyggnad, miljö- och karaktärsbeskrivningar, och mycket annat. Så läs vidare och kom igång med din bokanalys nu på en gång!

För att skriva en bra bokanalys är det viktigt att du reder ut vad som kännetecknar just din bok, och vilka stilmässiga och tekniska grepp som används i den. Du ska alltså undersöka bokens uppbyggnad, språk och stil, berättarteknik, karaktärer, miljöbeskrivning, teman, symbolik och budskap.

Handlingen i boken är självklart central, men för att kunna få ett bra betyg är det viktigt att du analyserar hur boken berättas, samt hur karaktärer, miljöbeskrivningar, språk, berättarteknik osv. används i verket.

Det är även viktigt att du strukturerar din analys på ett bra sätt, så att texten blir lättläst och sammanhängande för läsaren. Detta gör det lättare för dig att skriva analysen och höjer dessutom kvaliteten på din analys – härmed ökar också dina chanser för att få ett högre betyg.

I nästa kapitel kan du ta del av en mall som visar hur du kan bygga upp en bra bokanalys.