Att skriva en insändare

I det här avsnittet går vi in djupare på hur du gör när du skriver din insändare. Hur går du från att ha valt ämne och utformat din tes, till att faktiskt skriva en slagkraftig och övertygande text?

Vi guidar dig steg för steg genom utformning, språkbruk och korrekturläsning. Du kan även läsa om vad som kännetecknar en insändare i förhållande till andra texter.

Vill du läsa ännu mer om hur du argumenterar i textform med hjälp av olika retoriska stilfigurer, kan du läsa vår guide till hur man skriver en argumenterande text.

Tips till att utforma insändaren

När du ska utforma din insändare är det bra om du har samlat på dig så mycket information som möjligt om ditt ämne. Kolla igenom dina anteckningar och börja fundera ut vilka argument och vinklar du ska ta upp i din insändare.

Det kan vara en bra idé att först skriva ett utkast i punktform. Lista dina poänger och argument i den ordning du vill ta upp dem i insändaren.

Exempel:
Flytta på mobbaren, inte den mobbade!

  • Det är inte den mobbades fel att hen blir utsatt (inledning)
  • ​Det förekommer ibland att skolor väljer att flytta på den mobbade till en annan skola (inledning)
  • Den mobbade blir då ännu mer osäker (huvuddel/argumentation)
  • Några kanske tycker att det är en bra och snabb lösning att flytta på den mobbade men det sker på den mobbades bekostnad (huvuddel/argumentation)
  • Jag har själv varit mobbad och vet hur det är (huvuddel/argumentation)
  • Så släng ut mobbarna, de har förbrukat sin rätt att vara med i en skolgemenskap där de bara får andra att må dåligt (avslutning)

Kom igång med skrivandet

När du har fått ihop ett utkast som du är ...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in