Retorik och språkbruk
I en krönika har du möjlighet att leka med det svenska språket och vara kreativ på ett sätt som du sällan kan i andra uppgifter. För till skillnad från en hel del andra texter, brukar krönikan oftast tillåta att man uttrycker sina åsikter som ett faktum. Dessutom är det helt okej att överdriva för att få fram ett budskap, när du t.ex. berättar en historia eller delar en självupplevd situation.
Men för att åstadkomma en bra krönika räcker det inte med att skriva rakt upp och ner, och sedan hoppas på det bästa. För att skriva en bra text som är trovärdig och underhållande är det viktigt att du använder dig av olika retoriska knep och ett bra bildspråk.
Oftast använder man bildspråk för att betona eller lyfta fram något. Man kan med bildspråk enkelt beskriva upplevelser eller känslor. Ett rikt bildspråk gör krönikan levande, och bidrar till att din läsare blir engagerad.
I följande avsnitt berättar vi mer om hur du hittar en bra stil och ton i din text, och hur bäst lyckas med att använda olika retoriska stilfigurer....