Recension | Guide

I den här vägledningen hjälper vi dig att få till en riktigt bra recension. Vi erbjuder en bra mall för hur du kan lägga upp och strukturera din recension, och guidar dig sedan genom alla steg i skrivandet. 

När du skriver en recension prövas din förmåga att både kunna presentera och kommentera ett verk. Denna vägledning avser kort och gott att hjälpa dig att åstadkomma en bra recension. Här kan du läsa mer om:

Du kan även ta del av ett flertal exempel på recensioner där du kan få inspiration till ditt eget arbete och en rad smarta tips som hjälper dig med skrivandet. 

Du kan välja om du vill läsa vägledningen från start till slut, eller om du bara vill läsa just de avsnitt som du känner att du behöver hjälp med.

Vad är en recension?

En recension är en bedömning av ett verk som vanligtvis förekommer i olika dagstidningar och tidskrifter, tv, radio och hemsidor. Ofta skriver man recensioner om litteratur, filmer, teaterpjäser, och konstutställningar som är aktuella vid tiden för skrivandet.

I en recension sammanfattar skribenten verkets centrala teman och återger dessa för läsaren. Sedan diskuterar skribenten de olika konstnärliga och stilmässiga dragen och ger sitt omdöme på verket.

Recensionens syfte är att hjälpa läsaren att få en uppfattning av verket och underhålla läsaren och få denne att bli nyfiken på verket – oavsett om skribenten anser att verket är bra eller dåligt!

Recensioner behöver inte innehålla ett visst antal ord (såvida du inte har fått några instruktioner från din lärare där det framgår), men tänk på att en recension inte är lika omfattande som t.ex. en bok- eller filmanalys.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Recension | Guide

[3]
Användarnas bedömningar
 • 2016-05-07
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  väldigt bra guide och refklektioner
 • 2016-05-12
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
  Bästa som finns ju, haha!!
 • 2015-02-10
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  mycket bra