Själva framförandet

Förutom att öva, öva och öva på din presentation, så finns det även några småtips att tänka på under själva framförandet:

Nervositet

Det är helt normalt att bli lite nervös inför ett muntligt framförande. Den absolut bästa metoden för att bli av med nervositet är att öva ordentlig innan – desto säkrare du är på innehållet och ämnet, desto tryggare känner du dig när du ska presentera muntligt inför andra.

När det väl är dags för framförandet och du står framför dina åhörare så börja med att ta ett par djupa andetag och känna in rummet. Det är helt okej, ja – till och med bra, med en stunds tystnad innan du börjar prata. Det ger dig en chans att samla dig, och fångar också dina åhörares uppmärksamhet.

Påminn också dig själv om att du är den enda i hela rummet som faktiskt vet vad din presentation är tänkt att innehålla. Vad är det värsta som kan hända om du kommer av dig lite grann? Missar du en mening eller formulerar en mening lite annorlunda än i manus så är det med allra största sannolikhet ingen annan än du som märker det.

Våga ta plats

Även om det kanske känns lite obehagligt så våga ställa dig mitt i rummet (istället för att gömma dig bakom ett skrivbord eller...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in