Hjälp med Juridik
Juridik och rättskunskap innebär studier av rättsregler, lagar och tillämpningen av dessa. Att fördjupa dina kunskaper inom juridik bidrar till en ökad förståelse för hur rättsystemet och lagar styr vårt samhälle – något som är viktigt både privat, yrkeslivsmässigt och affärsmässigt. Exempel på vanliga rättsområden är: civilrätt (för enskilda personer), offentlig rätt (för myndigheter) och internationell rätt (för stater eller internationella organisationer).
För att få en ökad förståelse för dessa juridiska områden kan du exempelvis bli ombedd att arbeta utifrån rättsfallbeskrivningar, tolka lagtexter, skapa juridiska dokument eller jobba med centrala juridiska begrepp. Kurser i Juridik på gymnasiet brukar dessutom ofta uppmana dig som elev till att reflektera över etiska ställningstagande och rättsfilosofiska tankesätt.
På denna sida hittar du en mängd goda exempel på uppsatser som kan hjälpa dig att fördjupa dina kunskaper inom Juridik och rättskunskap – du hittar bland annat diskuterande texter, rapporter, inlämningsuppgifter och referat inom relevanta ämnesområden.
-
Olof Palme | Talanalys Rätten och samhället
En retorisk analys av Olof Palmes tal "Därför är jag demokratisk socialist". Fokus ligger bland annat på Palmes användning av argument, etos/patos/logos, talets disposition och språk. Vidare så beskri (…)
-
Arvstestamente | Rapport Privatjuridik
En rapport som handlar om arvstestamente och vad som gäller vid denna typ av avtalsskrivande. Eleven tar bland annat utgångspunkt i följande frågeställningar: - Hur fastställs testators vilja med att (…)
-
Begrepp inom arbetsrätt | Sammanfattning Privatjuridik
En kortfattad sammanfattning (i punktform) av begrepp som är relevanta inom arbetsrätt. Fokus ligger bland annat på betydelsen av semidispositiv lag, asymmetriska förhållande, LAS, strejk och uppsägni (…)
-
Brottsprevention - olika ideologier | Sammanfattning Rätten och samhället
En sammanfattning med fokus på brottsprevention, som redogör för olika ideologiers syn på hur samhället ska motverka att individer begår brott. Eleven diskuterar även ideologiernas olika för-och nackd (…)
-
Köp och avtal | Instuderingsfrågor Privatjuridik
Instuderingsfrågor som handlar om köp och avtal. Frågorna är ställda som påståenden och besvaras ibland bara med sant eller falskt. Frågorna rör köplagen, avtalskrav och muntliga och skriftliga avtal, (…)
-
Rättegångsprocess (Stämningsansökan) | Inlämningsuppgift Privatjuridik
En inlämningsuppgift inom privatjuridik som redogör för hur en rättegångsprocess kan se ut från början till slut. Fallet som lyfts fram är gällande en stämningsansökan som följd av ett bråk på en natt (…)
-
Flyktingkrisen och den fria rörligheten i EU | Diskussion Affärsjuridik
En analyserande text om hur EU:s inre marknad och medlemsländer drabbas utav den just nu största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. På vilket sätt utgör flyktingkrisen ett hot mot de fyra f (…)
-
Folkrätten i Haiti och Sverige | Rapport Privatjuridik
Rapport i privatjuridik om hur folkrätten fungerar i Haiti och Sverige.Frågeställningen lyder:Vilka problem förekommer på Haiti och hur fungerar folkrätten där? Hur fungerar folkrätten i Sverige? (…)
-
Ungdomskriminalitet | Projektarbete Rätten och samhället
Ett projektarbete som handlar om ungdomskriminalitet. Fenomenet förklaras och analyseras utifrån sociologiska, psykologiska och kriminologiska teorier och förklaringsmodeller. Dessutom genomförs en kv (…)
-
Offentlighetsprincipen | Sammanfattning Rätten och samhället
En sammanfattning av offentlighetsprincipen, en del av Tryckfrihetsförordningen som är en av Sveriges fyra grundlagar. Eleven redogör kort för vad offentlighetsprincipen innebär och diskuterar dess fö (…)