Antiken

Här kan du läsa en kort sammanfattning av litteraturen under antiken. Vi går in på de historiska händelserna och de viktigaste författarna och verken under perioden

Utdrag

Nedan kan du läsa et kort utdrag ur vår litteraturhistoria:

Sofokles

Sofokles (496-406 f.Kr.)  var en grekisk dramatiker. Han skrev en av de största grekiska tragedierna genom tiderna: Kung Oidipus. Där Aischylos införde den andra aktören gick Sofokles ett steg till och införde den tredje skådespelaren. Sofokles såg också till att lägga fokus på karaktärerna och handlingarna, och låter gudarnas rättvisa stå tillbaka. 

Handling i Kung Oidipus:

  • Kungen i Thebes låter spå sin sons framtid när han är nyfödd. Han får då höra att sonen kommer att mörda honom och gifta sig med drottningen.
  • För att undkomma detta befaller kungen att sonen ska förvisas till skogen. Men pojken överlever, då han hittas av ett par som sedan uppfostrar honom. De ger honom namnet Oidipus.
  • När han själv går till Oraklet i Delfi får han veta att han kommer att döda sin far och gifta sig med sin mor. Han flyr, och råkar i gräl med en man vid ett vägskäl.
  • Han dödar mannen och gifter sig med dennes maka, som visar sig vara kungen respektive drottningen – hans riktiga föräldrar.

Sofokles använder tragedin för att visa hur ödet styr människans liv, och att det inte är någon idé att försöka undfly det. Tragedin har myntat begreppet ”Oidipus-komplex” inom psykiatrin, där det betyder att en ung man har en onaturlig dragning till sin mamma. 

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in