Författare

Honoré de Balzac

Honoré de Balzac (1799-1850), som föddes med namnet Honoré Balssa, var en fransk författare. Han skrev otaliga romaner och noveller som tillsammans brukar kallas för La Comédie humaine (Den mänskliga komedin). Genom sina verk har han hjälpt till att utforma romanens form, och anses vara en av de mest inflytelserika författarna genom tiderna. 

I Balzacs texter finns flera stora frågor ställda: Vad händer med ett samhälle där alla vill ta sig fram på andras bekostnad? Hur går det för människans moral och ideal när allt, till och med vänner, kärlek och makt, kan köpas för pengar? Dessa frågor försöker Balzac problematisera kring i sin serie romaner Pappa Goriot (1834-1835). 

Charles Dickens

Charles Dickens (1812-1870) var en engelsk författare och anses vara den mest framstående författaren under den viktorianska eran (1820-1914). Hans första verk var följetongen Pickwickklubben (1836-1837). Pickwickklubben var ett beställningsarbete från ett förlag. Så småningom blev verket omåttligt populärt och med ens blev Dickens den bäst säljande författaren i historien. Efter succén med Pickwickklubben fortsatte Dickens att skriva flera verk som också blev mycket populära. 

Dickens använde sina verk till att kritisera och attackera samhället, och på den vägen åstadkomma förändring. I Oliver Twist (1837-1838) kritiserar Dickens tvångsintagning...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in