Romantiken

Här kan du läsa en kort sammanfattning av romantikken. Vi går in på de historiska händelserna och de viktigaste författarna och verken under perioden

Utdrag

Nedan kan du läsa et utdrag ur vår litteraturhistoria:

Jules Verne

Jules Verne (1828-1905) var en fransk författare av ungdomsböcker och äventyrsromaner, och hans verk har kommit att bli några av de mest översatta genom tiderna. Som ung flyttade han till Paris för att studera juridik, men tröttnade på studierna och bestämde sig för att satsa på litteraturen istället. Han arbetade vid olika småteatrar samtidigt som han skrev egna pjäser, och i Paris blev han vänner med Alexander Dumas son, som även han var författare.

Vernes första succé hette Fem veckor i en ballong (1863), och efter det fortsatte han skriva det som kom att bli nutidens science fiction. Under 19 år producerade Verne hela 34 romaner och många av hans verk har filmatiserats.

Vernes mest lästa verk är Till jordens medelpunkt (1864), En världsomsegling under havet (1870) och Jorden runt på 80 dagar (1873). Genom Verne hade nya hjältar kommit fram i romanerna: uppfinnare och vetenskapsmän. Hans tekniska kunnande, vilket han använt för att beskriva sina uppfinningar i verken, har gett honom titeln som science fictions fader. 

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in