Författare

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) föddes i Frankfurt, Tyskland. Han studerade juridik och skrev samtidigt poesi som han blev känd för under sin tid som student. Goethe är mest känd för två verk under romantiken: Faust (1808-1832) och en av de största romanerna under romantiken, nämligen Den unge Werthers lidanden (1774). 

Den unge Werthers lidanden

Handling i Den unge Werthers lidanden:

  • Werther är en student som åker bort från stan för att kunna läsa i lugn och ro. Där träffar han Lotte, som han förälskar sig i.
  • Problemet är att Lotte är redan förlovad med Albert, en ämbetsman.
  • Albert åker iväg på tjänsteresa och Werther passar på att flirta så mycket han kan med Lotte.
  • Lotte och Werther blir förälskade, men hon vägrar lämna sin fästman.
  • Werther åkte tillbaka till stan, och slits mellan hopp och förtvivlan. Sedan får han höra att Lotte gift sig, och begår självmord.

När boken publicerades blev det en skandalsuccé. På många håll förbjöds den, eftersom man ansåg att det uppmuntrade unga att begå självmord. Detta bidrog naturligtvis bara till att öka försäljningen.

Det svallande känslolivet i Den unge Werthers lidanden är typiskt för den romantiska litteraturen, där själen och känslolivet är viktigare än logisk och verkligheten omkring, och där Werthers olika känslolägen speglas i naturen.

Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) föddes i Genève, Schweiz och växte upp i en fattig familj. För att söka arbete fick han ge sig ut på vägarna. När han blev älskare till en friherrinna kunde han skaffa sig en utbildning och livnärde sig sedan som lärare och förfat...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in