Livet efter dig

Här får du hjälp att analysera romanen Livet efter dig av Jojo Moyes (2013). Förutom analyshjälpen finns här en sammanfattning av texten, samt idéer till interpretation och perspektivering.

Utdrag

Nedan kan du läsa ett kort utdrag ur vår analyshjälp till romanen:

Övergreppet i labyrinten

Lous speciella klädstil har en tragisk bakgrund. Den är ett resultat av det sexuella övergrepp hon blev utsatt för när hon var yngre. Klasskamraterna och hon hade tillsammans gått in i slottets trädgårdslabyrint. Där hade de druckit sig berusade och där hade några av klasskamraterna förgripit sig på Lou. Efteråt hade hon haft svårt att hitta ut ur labyrinten. 

Innan övergreppet i labyrinten var Lou en kvinna som klädde sig utmanande i urringat och höga klackar. Hon var också mån om att måla sig och att se snygg ut. Efter övergreppet byter Lou klädstil. Med mindre kvinnliga kläder, kanske hon inte lockar till sig fel killar, resonerar hon. Hon gömmer sitt egentliga jag bakom en udda klädstil:

Hon var klädd i Mimmi Pigg-tröja och broderade byxor av den sort kinesiska kvinnor i Hong Kong hade. […] Hon var snygg att titta på, det måste jag säga, men jag kunde för mitt liv inte förstå vem som skulle vara intresserad av hennes kläder. (sid. 318).

Hon slutar att vara kvinnlig och klär sig istället i sådant hon finner bekvämt och som råkar finnas till hands i secondhandbutiker. Den udda klädseln blir ett sätt för Lou att dölja sin kvinnlighet för att inte riskera att bli utsatt för övergrepp igen. Hon vill inte vara attraktiv längre och hon stänger in sin kvinnlighet i sina udda kläder.

Den djupare verkan av Lous trauma handlar om att hon även gör sig otillgänglig inombords och fysiskt. Hennes pojkvän Patrick märker av att Lou inte uppskattar fysisk närhet. Hon har gått i baklås när det gäller sexualitet.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Livet efter dig

[2]
Användarnas bedömningar
  • 2022-11-05
    Väldig bra resonemang.
  • 2022-02-25
    Skriven av Elev på Årskurs 9