Samhälls­vetenskaplig metod | Guide

Välkommen till Studienets guide till samhällsvetenskaplig metod. Den här guiden ger dig en tydlig och grundlig överblick över de metoder man använder i samhällsvetenskap för att samla in och hantera data. Vi kommer att gå igenom både kvantitativa, kvalitativa och komparativa metoder.

När du genomför en undersökning i samhällskunskap är det viktigt att du kan motivera varför du har använt dig av en viss metod. Skriver du till exempel en rapport, ska du alltid ha med ett metod-avsnitt, där du förklarar vilken metod du använt för din undersökning och varför just den metoden är lämplig för att undersöka just din frågeställning. I den här guiden hjälper vi dig att dels kunna identifiera vilken metod som har använts i en text och dels vilken metod som är smartast att använda för att undersöka en viss frågeställning. Vi förklarar också hur du går tillväga när du själv använder dig av de olika samhällsvetenskapliga metoderna.

Innan du kan sätta igång med att använda dig av en samhällsvetenskaplig metod behöver du ha en frågeställning att utgå ifrån. Därför startar vi guiden med att berätta lite om vad det innebär att formulera en frågeställning.

Kom ihåg: Guiden syftar till att inspirera och hjälpa dig. Om du ska skriva en uppsats inom samhällsvetenskap är det bra att utgå från det vi skriver i guiden, men du får aldrig skriva av från den. Dina skriftliga uppgifter ska alltid vara formulerade av dig själv.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Samhällsvetenskaplig metod | Guide

[4]
Användarnas bedömningar
 • 2022-04-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Super bra konstruerat. Rent formaliamässiga kommentarer, önskar bara att Studienets redaktion kan skriva källhänvisning och datum för de använda källornas åtkomst. Det är mycket hjälpsamt om ni börjar addera skribentens/skribenternas namn. Studienets redaktion skriver själva på deras hemsida angående källkritik, därför är det dags för Studienets redaktion att sätta handling bakom orden.
 • 2016-04-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Väldigt bra text och information
 • 2017-02-18
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  väääldig fiiint
 • 2016-05-12
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1