Möss och människor

Den här analyshjälp hjälper dig att analysera romanen Möss och människor (1937) av John Steinbeck. Du hittar också en sammanfattning av texten samt inspiration för att tolka den.

John Steinbeck (1902-1968) är en av de mest kända amerikanska författarna från början av 1900-talet. Under sin livstid skrev han 16 romaner, däribland sina mest kända verk Möss och människor (1937) och Vredens druvor (1939). Många av hans verk utspelar sig i centrala Kalifornien och bygger ofta på hans egna erfarenheter. 1962 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Möss och människor är en kort roman i den realistiska genren och är baserad på Steinbecks erfarenheter av att arbeta med migrerande lantarbetare när han var ung. Även om det är en mycket populär bok har den också kritiserats för sitt rasistiska språkbruk. Romanen har adapterats till film och tv flera gånger. De mest anmärkningsvärda adaptionerna är 1939 års version regisserad av Lewis Milestone och 1992 års version regisserad av Gary Sinise.

Den utgåva av romanen som används i denna analyshjälp är Svend Barthels översättning från 1939 som publicerades 2022 i Älska Pocket-serien från Bonnier.

Se även vår study guide för den engelska versionen av romanen: Of Mice and Men.

Utdrag

Här kan du läsa ett utdrag ur vår study guide:

Symboler

Candys hund är en viktig symbol i Möss och människor. Även om Candy älskar hunden och behåller den av sentimentala skäl, bestämmer sig de andra männen för att skjuta den eftersom hunden är gammal och inte längre fyller någon funktion på gården. Hunden är en symbol för hur människor och djur i romanens hårda värld endast värderas utifrån hur användbara de är.

I denna hårda värld har Lennie och George en dröm om att äga en liten gård. Detta är en symbol för deras önskan att lämna det svåra livet bakom sig och att ha kontroll över sina egna liv. I George och Lennies tankar representerar deras gård frihet och självständighet. Denna föreställda framtid tilltalar även de andra männen, däribland Candy och den afroamerikanske lantarbetaren Crooks.

Mössen och valpen som Lennie gillar att klappa är symboler för oskyldig försvarslöshet - kanske ironiskt nog är de symboler för Lennie själv. Precis som Lennie krossar de små djuren med sin enorma fysiska styrka är han själv försvarslös mot den makt som männen runt omkring honom har. Liksom djuren är han oskyldigt omedveten om hur hans handlingar kommer att tolkas och om de faror som de andra männen på gården utgör.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Möss och människor

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2023-04-16
    Skriven av Elev på Årskurs 9