Nattens lekar

I denna analyshjälp får du hjälp att analysera och tolka novellen Nattens lekar. Novellen är skriven av Stig Dagerman 1947 och finns utgiven i novellsamlingen med samma namn.

Vi ger dig en sammanfattning av texten och går igenom centrala aspekter i analysen. Dessutom får du hjälp med tolkningen. Om du behöver hjälp med att komma igång med din analys, kan du läsa våra instuderingsfrågor

Utdrag

Här kan du läsa ett utdrag ur analyshjälpen: 

Titel

Titeln Nattens lekar är mångbottnad. Den syftar i grund och botten på novellkaraktärernas personliga lekar. Syftet med lekarna är att klara sig igenom outhärdliga situationer.

Främst syftar titeln på Åkes nattliga lekar. Han leker genom att förflytta sig vart han vill med hjälp av sin fantasi. Dessa fantasiutflykter är hans lekar.

För Åkes del har dessa lekar två syften. Dels vill han lösa sina föräldrars problem. Hans pappa super bort lönen. Hans mamma vågar inte själv konfrontera pappan angående detta. Därför tar Åke på sig uppgiften att lösa deras problem.

Det andra syftet med Åkes nattliga fantasilekar är att han med hjälp av dem kan förflytta sig. Han förflyttar sig dels till den plats där han ska verka: puben och pappans hemväg därifrån. Men han förflyttar sig även från den plats där han inte vill vara: i kökssoffan i hemmet.

Även Åkes pappas beteende kännetecknas av ett ”lekande.” När han får sin lön, leker han att han är rik. Det ger honom friheten att spendera lönen som han vill, på drickande tillsammans med vännerna. Pappan, som är alkoholist, är beroende av att hans lek handlar om alkohol. 

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Nattens lekar

[0]
Inga användarrecensioner än.