Ondskan

Här får du hjälp att analysera romanen Ondskan av Jan Guillou. Förutom analyshjälpen finns här en sammanfattning av texten, instuderingsfrågor samt idéer till interpretation och perspektivering.

Utdrag

Nedan kan du läsa ett kort utdrag ur vår analyshjälp till romanen:

Konflikter på skolan

Bakgrunden till att Erik hämnas, är en rad konflikter på skolan. Deras teman varierar en del. Grunden är dock alltid densamma. Erik är inte beredd att underordna sig regler som han inte förstår. Maktstrukturen på Stjärnsberg är hierarkisk. Det handlar om att lyda en äldre och överordnad kamrat. Detta enbart för att denne har fattat ett beslut om något.

Detta kan Erik inte finna sig i. Han börjar göra motstånd genom att inte lyda. Enligt Erik är det enda sättet att skapa förändring är att man vägrar lyda. Han börjar motsätta sig de omotiverade bestraffningarna. Så småningom vågar ytterligare ett par elever följa hans exempel. 

Nu var dom alltså tre som vägrade stryk i matsalen. Om det gick att få ytterligare tre fyra killar att vägra stryk i matsalen så skulle systemet plötsligt få en osäker grund; trots att vägrandet var fullständigt lagligt. Det var vars och ens rätt att vägra peppis. […] Och gick det att få bort peppisen på det viset genom att tillräckligt många ställde upp så skulle man sätta in nästa attack mot det där med att springa ärenden och bädda sängar och putsa skor åt fjärderingarna. (sid. 149)

Citatet speglar att Erik ifrågasätter de godtyckliga bestraffningarna. I och med att han vågar reflektera och därigenom vägrar att underordna sig så följer andra hans exempel. Även i ett större, främst politiskt perspektiv, går vägen till positiv förändring via civil olydnad.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Ondskan

[0]
Inga användarrecensioner än.