Psykoanalysen

Freuds teorier och behandlingsmetod kallas för psykoanalys. Psykoanalysen är alltså det ord man använder för att referera till Freuds teori och sättet han behandlade på. Den är en del av det psykodynamiska perspektivet – men perspektivet har utvecklats vidare sedan Freud.

Psykoanalysens behandlingsmetod går ut på att låsa upp patientens omedvetna – kom ihåg att Freud ansåg att i vårt omedvetna har vi trängt bort trauman, ångest och konflikter, ”förbjudna” behov och ”fula” tankar. Det har vi gjort genom omedvetna försvarsmekanismer. För att kunna behandlas måste vi komma åt vårt omedvetna – för att kunna se vad roten till det onda är. Viktigt i psykoanalysen är att vem som helst inte kan genomföra den och du kan inte heller psykoanalysera dig själv – en psykoanalytiker har själv gått igenom både lång utbildning och egen psykoanlaytisk behandling.

Freud kom på sex olika sätt att komma åt det omedvetna; drömmar, felhandlingar och symbolhandlingar, samt hypnos, fri association och projektiva test. De tre första uppstår spontant, medan de tre sista används i terapi...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in