Personlighetspsykologi | Sammanfattning
Vad är det egentligen vi menar när vi försöker beskriva vår personlighet? Är det hur vi tänker och känner, hur vi är i sociala situationer, vad som motiverar oss? Inom personlighetspsykologin pratar man om allt detta. Man menar att vår personlighet är en samling egenskaper som är konstanta över tid och olika situationer. Samtidigt utvecklas man ju, och förändras, under hela livet. Som så mycket annat inom psykologin så landar man i att personligheten skapas genom en kombination av arv och miljö – vi föds med vissa förutsättningar, som utvecklas på olika sätt under vår uppväxt och vårt liv.
Så vad består personligheten av, och hur kan man mäta personlighet? Inom personlighetspsykologin har man identifierat ett antal personlighetsdrag – traits (ungefär egenskaper) – som tillsammans beskriver vår personlighet. De här personlighetsdragen är glidande skalor, och när man testar personlighet får man alltså ett resultat som visar ens placering på olika skalor. Du kanske ligger åt ena eller andra hållet, nära mitten eller åt någon ytterlighet.
I den här sammanfattningen som handlar om personlighetspsykologi berättar vi mer om personlighetsdrag och traits, mätmetoder och personlighetstester samt lite om arv och miljö. Dessutom förklarar vi vad begreppet identitet innebär och vad som ingår i det – bland annat pratar vi om normer och grupptillhörighet samt social identitet och könsidentitet.