Psykisk ohälsa | Samman­fattning

Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är hälsa ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välmående och inte bara frånvaron av sjukdom eller funktionsnedsättning”. Denna definition bestämdes redan år 1948 och WHO har fortfarande inte ändrat på den.

När vi pratar om psykisk hälsa menar vi ofta att man känner sig harmonisk och tillfreds med livet för det mesta. Alla drabbas ju såklart av psykisk ohälsa någon gång i livet - det kan vara stress, en kris, en depression eller ångest till exempel. Hos vissa av oss är sådana psykiska problem bestående och återkommande. Det kan vara tal om att man har en psykisk sjukdom, en personlighetsstörning eller ett neuropsykiatriskt funktionshinder. De här problemen kan ställa till det för en så att man helt enkelt inte känner sig tillfreds med livet. Man kan må mycket dåligt och känna hopplöshet, depression, känslostormar eller känna sig som att man inte passar in.

Det finns olika typer av behandling av psykiska problem. Man talar om olika former av psykoterapi, som följer de psykologiska perspektiven. Dessutom finns psykiatrin, som behandlar med hjälp av läkemedel. Alla människor kan någon gång i livet behöva lite hjälp med den psykiska hälsan, precis som med den fysiska hälsan. I perioder kan det vara hjälpsamt att gå i terapi och någon gång kan man behöva ta hjälp av medicin.

Hjälp till bra hälsa

Människor har alltid velat hitta källan till odödlighet och detta har drivit oss till olika äventyrsresor och expeditioner sedan urminnes tider. Vi har inte lyckats hitta denna källa än men däremot finns det sätt att förlänga det liv som man har. Alla människor strävar efter välmående, men det är inte säkert att man genom hela livet kan känna att man mår bra. Det finns många faktorer som spelar in i hur vi mår.

Faktorer som spelar in:

  • Genetik
  • Socialt stöd
  • Träning eller fysiskt arbete
  • En diet med en liten mängd mättade fetter, som innehåller mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter
  • Ingen alkohol eller nikotin
  • Lite stress

Att kunna få ett bra liv kan vila på flera grunder, ofta är det en blandning av biologiska, sociala samt livsstilsfaktorer. Så hur spelar vårt beteende in? Ett gäng forskare gjorde en studie på 7000 personer för att hitta ett samband mellan god hälsa och beteende. De hittade sju faktorer som är viktiga för hälsan:

  1. Sova 7-8 timmar varje dygn
  2. Äta frukost
  3. Låta bli att röka
  4. Inte äta mellan måltider
  5. Hålla sig nära den rekommenderade vikten
  6. Dricka lite eller ingen alkohol
  7. Motionera regelbundet

I den här sammanfattningen kan du läsa mer om psykisk hälsa och välmående, men vi kommer att fokusera på psykisk ohälsa; behandlingsformer, psykisk problematik, sjukdomar, personlighetsstörningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Psykisk ohälsa | Sammanfattning

[19]
Användarnas bedömningar
  • 2016-11-08
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
    Man får en övergripande bild av de vanligaste psykiska sjukdomarna, bra!
  • 2015-11-18
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
    Jag tycker att denna uppsats var mycket intressant!
  • 2016-05-25
    Skriven av Gymnasieelev på 2. IB
    jag tycker att dettta var väldigt bra
  • 2022-05-15
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3