Uppsatser i Samhällskunskap
I Samhällskunskap inbjuds du som elev till att undersöka olika sätt som individen och samhället kan anses påverka varandra. Detta kan bland annat innefatta frågor kring jämställdhet, politik, sociala förhållanden, ekonomiska teorier, samhällsstrukturer, mänskliga rättigheter eller miljö – både på lokal, nationell och global nivå. Många gånger förväntas det också att du som elev ska kunna argumentera för olika ståndpunkter, och genomföra en källkritisk granskning av de källor du använder.
På denna sida på studienet.se har vi samlat uppsatser som är relevanta inom Samhällskunskap, till exempel undersökningar, fördjupningsarbeten, argumenterande texter, argumenterande tal, diskussioner, debattinlägg, analyser och utredande texter. Använd dem gärna som inspirationskälla för dina egna arbeten!
Mer inspiration
I våra guider nedan hittar du mer hjälp och inspiration till dina skoluppgifter i samhällskunskap. Vi hjälper dig med hur du går tillväga för att genomföra en undersökning i samhällskunskap med vår metodguide. Här hittar du allt du behöver veta om kvantitativ och kvalitativ metod, vilken metod som passar bäst för vilken undersökningsfråga, hur du formulerar en bra frågeställning, och mycket mer.
Våra andra produkter i samhällskunskap hjälper dig att få en bra överblick över olika teman. Vi förklarar temana på ett enkelt sätt så att du lättare kan förstå och fördjupa din kunskap.
-
Utredande text | Guide Engelska 5, Engelska 6, Engelska 7 …
Har du fått i uppgift att skriva en utredande text? Då har du hittat helt rätt. I denna vägledning kan du läsa allt om hur du skriver en utredande text på ett bra sätt. Vi delar med oss av en rad olik (…)
-
Politiska ideologier | Sammanfattning Politik och hållbar utveckling, Samhällskunskap 1a1, Samhällskunskap 1b …
Det här är Studienets guide till de politiska ideologierna. Guiden är skriven för dig som kanske har lite svårt att få grepp om vad de olika politiska ideologierna handlar om, och vad man ska ha dem t (…)
-
Källor och citat | Guide Engelska 5, Engelska 6, Engelska 7 …
Behöver du hjälp med att ange källor och citera på ett bra sätt? Då har du hittat rätt. I den här guiden berättar vi allt om hur du redogör för olika slags källor och citat så korrekt som möjligt. I d (…)
-
Samhällsvetenskaplig metod | Guide Psykologi 1, Psykologi 2a, Samhällskunskap 1a1 …
Välkommen till Studienets guide till samhällsvetenskaplig metod. Den här guiden ger dig en tydlig och grundlig överblick över de metoder man använder i samhällsvetenskap för att samla in och hantera d (…)
-
Välfärdsmodeller | Samhällskunskap Samhällskunskap 1a1, Samhällskunskap 1b, Samhällskunskap 2 …
Läser du just nu om välfärdsmodeller i skolan och vill ha lite hjälp på traven? Då har du kommit helt rätt! Vi på Studienet har här sammanställt en guide som berättar både vad en välfärdsstat är och h (…)
-
Filmanalys | Guide Engelska 5, Engelska 6, Engelska 7 …
Dags att skriva en filmanalys? Här kan du få hjälp till din filmanalys genom vår nya vägledning. En filmanalys påminner rätt mycket om en roman- eller novellanalys. Man ska dock vara uppmärksam på att (…)
-
Sveriges demokratisering och Israel-Palestina-konflikten | Frågor och svar Samhällskunskap 2
Frågor och svar där eleven svarar på följande frågor: - Redogör för Sveriges demokratiska utveckling och diskutera varför den har fungerat så smärtfritt i relation till många andra länders utveckling (…)
-
Sveriges och USA | Statsskick | Jämförelse Samhällskunskap 1b
En jämförelse mellan det politiska systemet i Sverige och USA, där de olika ländernas statsskick presenteras. Eleven redogör för de huvudsakliga skillnaderna mellan de två nationernas statskick och de (…)
-
Ekonomiska kretsloppet Samhällskunskap B
En längre inlämningsuppgift som redogör för olika begrepp inom samhällsekonomin - bland annat det ekonomiska kretsloppet, kurvan för utbud och efterfrågan, konkurrens och ränta. (…)
-
Kriminalitet | Kausalitetsanalys | Samhällskunskap 1b Samhällskunskap 1b
Kausalitetsanalys i Samhällskunskap 1b av kriminalitet. En uppdelande analys av begreppet kriminalitet som beskriver orsak och verkan (kausalitet) när ett brott begås. Massa olika parameterar kan spel (…)