Välfärdsmodeller | Samhällskunskap

Läser du just nu om välfärdsmodeller i skolan och vill ha lite hjälp på traven? Då har du kommit helt rätt! Vi på Studienet har här sammanställt en guide som berättar både vad en välfärdsstat är och hur välfärdssamhället fungerar, samt redogör för de olika välfärdsmodellerna. Målet med guiden är att ge dig all hjälp du behöver för att på ett enkelt sätt förstå hur en välfärdsstat fungerar, vilka olika välfärdsmodeller som finns och hur du kan se vilken välfärdsmodell som används i ett visst land.

Målet med den här guiden är att introducera de tre välfärdsmodellerna och de centrala politiska idéer som hör till dessa tre välfärdsmodeller. Eftersom en välfärdsstat (välfärdsmodell) är komplex, med många olika politiska idéer och tankar som ligger bakom hur den fungerar, kommer vi inte att gå igenom de olika politiska ideologierna på djupet här. Det viktiga är att du känner till de centrala tankar som finns bakom de olika typerna av välfärdsstater, samt känner till några av de debatter om välfärdsstaten som förs i dagens samhälle.

I den här guiden berättar vi alltså om de olika välfärdsmodellerna. Samtidigt delar vi med oss av massor med information om välfärdsstaten, hur den fungerar och vilka utmaningar som finns för välfärdssamhället. Kort sagt så hittar du all information du kan tänkas behöva för att förstå hur välfärdsmodellerna fungerar här. 

Du hittar också information om hur välfärdsstaten fungerar i Sverige, USA och Tyskland här i guiden. Vi visar på ett enkelt sätt hur du kan se vilken välfärdsmodell ett visst land använder, genom att hjälpa dig identifiera olika särdrag som kännetecknar de olika välfärdsmodellerna.

Vi går också igenom teoretikerna William Baumol och Adolph Wagners tankar kring välfärdsstatens utmaningar. Här förklarar vi hur dessa ekonomer tänkte kring välfärdsstatens varande och framtid och vad de såg för problem med välfärdssamhället.

Syftet med den här guiden är alltså att ge dig en överblick över hur välfärdsstaten är uppbyggd och fungerar, vilka politiska idéer som ligger bakom de olika välfärdsmodellerna samt aktuella diskussioner som förs kring välfärdsstaten. Du kan använda guiden som hjälp till din uppsats i samhällskunskap eller som studiematerial inför ett prov, till exempel. 

Lycka till med studierna!

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in

Välfärdsmodeller | Samhällskunskap

[6]
Användarnas bedömningar
 • 2016-04-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Bra och till stor hjälp
 • 2016-04-12
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
  Bra och hjälpsamt!
 • 2018-03-18
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  jätte bra
 • 2018-02-08
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
  3