Elizabeth Bennet

Yttre karaktärisering

Elizabeth Bennets yttre karaktärisering i Austens Stolthet och fördom berättar att hon är den näst äldsta av herr och fru Bennets fem döttrar. Hon är 20 år gammal, ogift och har rätt till en relativt liten hemgift på 1 000 pund från sin far när hon gifter sig. Hon kallas antingen Elizabeth, Lizzy eller Eliza.

Hon anses vara vacker och Darcy dras särskilt till hennes mörka ögon. Darcy beskriver henne dock inledningsvis som oattraktiv i början av romanen: “‘Hon går an, men inte är hon vacker nog att fresta mig…’ ” (s. 18)

Mr Bingleys syster, Mrs Hurst, försöker också avfärda Elizabeths utseende efter att hon har gått genom leriga fält för att besöka Jane på Netherfield“Varför skulle hon rusa iväg så där över stock och sten för att hennes syster har blivit förkyld? Alldeles rufsig var hon, och röd i ansiktet” (s. 47). Bingleys andra syster, miss Bingley, fäller också ganska otrevliga kommentarer om Elizabeth. Hon motiveras av svartsjuka när hon beskriver Elizabeth som en av “de unga damer som försöker ställa sig in hos det andra könet genom att nedvärdera sitt eget, och med många män skulle jag nog tro att det lyckas, men enligt min åsikt är det en lumpen list, en mycket tarvlig form av förställning.” (s. 52)

På så sätt kan vi se vilket intryck Elizabeth kan göra på vissa och hur andra kvinnor kan känna sig hotade av henne eftersom hon är vacker och agerar på ett ovanligt självsäkert sätt.

Slutligen får vi en glimt av Elizabeths fysiska utseende när hon går på Netherfield-balen: “Hon hade klätt sig med större omsorg än vanligt och glatt berett sig att fullborda den erövring av hans hjärta som hon var på god väg med” (s. 113). Detta tyder på att Elizabeth vet hur hon ska använda kläder för att framhäva sin skönhet. Här gör hon detta för att hon vill imponera på Wickham - som aldrig dyker upp på balen.

Vi vet också att Lady Catherine beskriver henne som en fin och s...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in