Handling

Främlingen utspelar sig i franska Algeriet och handlar om herr Meursault, en till synes helt vanlig man som efter att ha begravt sin mor inleder ett kärleksförhållande och dödar en arabisk man, som han inte ens känner. För Meursault är det en slump att kärleksförhållandet och mordet sker så snart efter moderns död, men för människorna kring honom är det ett tecken på att han är ett själlöst monster, han kunde ju inte ens komma ihåg hur gammal hans mor var.

Mordet på araben leder till att Meursault fängslas i väntan på rättegång. I de inledande förhören försöker förhörsledaren locka fram ånger ur Meursault genom att hänvisa till Gud och Jesus som dött för människans synder, men det fungerar inte, Meursault visar ingen ånger. Han erkänner att han dödat araben och han förklarar hur det hände, men de kan ändå inte förstå.

Vid rättegången ifrågasätts Meursaults handlingar, allt från varför han satte sin mor på ålderdomshem till varför han gick på bio några dagar efter begravningen och såg en komedi. Meursaults förklaringar är otillräckliga. Rä...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in