Krönika i Svenska

När du skriver en krönika i Svenska är din uppgift att belysa ett ämne som just du tycker att det bör vara mer fokus på. Beroende på vad det är som diskuteras kan språket i en krönika vara humoristiskt, allvarligt eller satiriskt – ibland i en och samma text.

Krönikan är alltså en personlig skriven text vars syfte är att beröra och engagera sina läsare. Här delar du med dig av dina personliga upplevelser och reflektioner omkring något som du anser är viktigt. Detta skiljer sig till exempel från essäer, där man tar utgångspunkt i källor såväl som egna tankar kring temat.

En bra krönika lyckas med att belysa nya perspektiv på ett ämne som kanske redan verkat uttjatat, och därför gäller det att vara analytisk och kreativ när man ska formulera sin krönika. Krönikor förekommer i de flesta dagstidningar.

Nedanför har vi samlat en rad olika typer av krönikor som du kan kika på för att få inspiration till din egen text.

Guide til krönika

kr&oetm;s

En krönika är inte den lättaste typ av text att skriva, speciellt inte om det är första gången. För att hjälpa dig på traven har vi utformat en guide som berättar allt om hur du lyckas få till en bra krönika. Här kan du steg för steg läsa om hur du ska gå till väga när du skriver en krönika, så att du får till en så bra text som möjligt.

Läs guiden online nu