Krönika i Svenska
När du skriver en krönika i Svenska är din uppgift att belysa ett ämne som just du tycker att det bör vara mer fokus på. Beroende på vad det är som diskuteras kan språket i en krönika vara humoristiskt, allvarligt eller satiriskt – ibland i en och samma text.
Krönikan är alltså en personlig skriven text vars syfte är att beröra och engagera sina läsare. Här delar du med dig av dina personliga upplevelser och reflektioner omkring något som du anser är viktigt. Detta skiljer sig till exempel från essäer, där man tar utgångspunkt i källor såväl som egna tankar kring temat.
En bra krönika lyckas med att belysa nya perspektiv på ett ämne som kanske redan verkat uttjatat, och därför gäller det att vara analytisk och kreativ när man ska formulera sin krönika. Krönikor förekommer i de flesta dagstidningar.
Nedanför har vi samlat en rad olika typer av krönikor som du kan kika på för att få inspiration till din egen text.
Guide til krönika

En krönika är inte den lättaste typ av text att skriva, speciellt inte om det är första gången. För att hjälpa dig på traven har vi utformat en guide som berättar allt om hur du lyckas få till en bra krönika. Här kan du steg för steg läsa om hur du ska gå till väga när du skriver en krönika, så att du får till en så bra text som möjligt.
-
Krönika | Guide Svenska 1, Svenska 2, Svenska 3
Har du fått i uppgift att skriva en krönika? Se fram emot en spännande utmaning. Att skriva en krönika kan faktiskt bli en väldigt rolig och givande övning, om du bara vet vad du ska fokusera på i skr (…)
-
Exempel på krönika: Hemlöshet | Krönika Svenska 3
Här kan du få ta del av ett exempel på en krönika som kan hjälpa dig med att få lite inspiration. Exemplet illustrerar en krönikas olika beståndsdelar, retoriska begrepp, samt stil och språklig ton. (…)
-
Krönika: Förbjuden kärlek Svenska 2
En krönika som handlar om förbjuden kärlek, eller förbjuden frukt som eleven uttrycker det. Här resonerar eleven kring vad som kan stå i vägen för kärleken och vad hen tycker om det. (…)
-
Vart går gränsen för tillåtna skämt? | Krönika Svenska 1
En krönika där eleven reflekterar över vilka skämt som är okej att säga. Hur grova få de vara och när har man egentligen gått över gränsen för vad som är roligt? (…)
-
Mobilberoende | Krönika Svenska 1
En krönika som handlar om mobilberoende, att vara beroende av eller att överanvända sin mobiltelefon. Eleven resonerar på ett personligt sätt kring användandet av mobiltelefoner idag och hur detta påv (…)
-
Exempel på krönika: Jämställdhet | Krönika Svenska 3
Här kan du få ta del av ett exempel på en krönika som kan hjälpa dig med att få lite inspiration. Exemplet illustrerar en krönikas olika beståndsdelar, retoriska begrepp, samt stil och språklig ton. (…)
-
Förortssvenska | Krönika Svenska A
En krönika om förortssvenska där eleven kommer till konklusionen att integrationen måste förbättras ännu mer. (…)
-
Krönika: Jantelagen och Landet Lagom - Svenska 2 Svenska 2
En text i form av en krönika där eleven diskuterar jantelagen, vad som anses "svenskt" samt rådande attityder i Sverige. (…)
-
Krönika: Skitsnack - Svenska C Svenska C - Muntlig och skriftlig kommunikation
En elevkrönika på ämnet "skitsnack". Fokus ligger bland annat på vart gränsen går och när skitsnack övergår i mobbning. (…)
-
Krönika: Språklig variation - Svenska B Svenska B
En text i form av en krönika med titeln "Jag är ung och jag är den jag talar". Fokus i krönikan ligger på den språkliga variationen i dagens samhälle samt hur detta påverkar och formar dagens ungdomar (…)