Recension i Svenska

I en recension är din uppgift att recensera, dvs. bedöma, ett visst verk och redogöra för din upplevelse av det genom att presentera och kommentera det. Här sammanfattar du de centrala beståndsdelarna och berättar om den stil som har använts i en given bok, film, eller konstverk. Beroende på vad för slags verk som du ska recensera, kan språket och tonen som du använder antingen vara allvarligt eller lättsamt, humoristiskt eller djupt.

En recension är alltså en text som är ska vara subjektiv och objektiv på samma gång – då du skriver den utifrån ett personligt perspektiv och delar med dig av ditt intryck av ett visst verk, på samma gång som du presenterar verket för läsaren på ett bra sätt.

En recension påminner om t.ex. en bok- eller filmanalys på en rad punkter, men överlag skiljer de sig på så sätt att i en recension står det personliga omdömet i fokus och den är heller inte lika djupgående som en analys.

Nedanför har vi samlat en rad olika typer av recensioner som du kan kika på för att få inspiration till din egen text.

Guide till recension

recension

Eftersom det kan kännas knepigt att få till en bra recension, i synnerhet om det är första man ska skriva en, har vi utformat en guide som steg för steg förklarar hur du ska gå tillväga när du skriver en recension. På så sätt har du de bästa förutsättningarna när du ska sätta igång med din text.

Läs guiden online nu